sreda, 4. april 2012

Jedilnik za spomladansko utrujenost

Če mene vprašate, so si izraz spomladanska utrujenost izmislili tisti zapečkarji, ki se pozimi neradi odpravijo ven na zrak in ki raje likajo prevleko na kavču, kot da bi delali angelčka v snegu ali vrgli sneženo kepo v navihano sosedovo dekle. Večina se v zimskih mesecih resnično poleni, saj pomankljuve sončne žarke razje zamenjajo za goreče žarnice v stanovanju. A v vsaki stvari je malce resnice. Gledano fiziološko, se spomladi žile v telesu razširijo, zaradi česar za svoje delovanje potrebujejo več energije. Le to hitreje zapravijo in tako nam je zmanjka. Obstajajo trije načini izhoda iz te situacije utrujenosti. Najtežji, ki ga boste najbrž takoj ovrgli, je več gibanja že pozimi. Drugi mu je podoben, in sicer čim hitreje začeti z rekreacijo spomladi, najprej z lažjimi oblikami in potem tempo stopnjevati. Telo se bo počasi privadilo na vedno večji napor in vam bo sčasoma tudi hvaležno. Najlažji način, ki ga lahko izberete brez pretirane porabe mišic, je uporaba ustnih mišic. Tako je, pomladansko utrujenost lahko blažimo s hrano. Potrebno je zaužiti čim več hrane, ki vam bo dala energijo. Poglejte si spodni jedilnik in hitro v akcijo, da dobite moč za nove podvige.

foto © Diva.si

Na energetski jedilnik sodijo naslednja živila:
  • Bučne peške (sončnično seme in ostale semenke) so bogate s kalorijami, vsebujejo pa tudi železo in folno kislino, cink, baker, magnezij, vitamin E in selen. 100 gramov vsebuje okoli 510 kalorij.
  • Koruza je bogata s sestavljenimi (kompleksnimi) ogljikovimi hidrati, zato se priporoča športnikom in vsem, ki živijo naporno, dinamično življenje. Vsebuje tudi vitamine skupine B ter topne in netopne vlaknine, ki varujejo pred boleznimi srca in ožilja in prebavnega trakta.
  • Melasa (sladkorni sirup) je bogata z železom in sodi med priporočljiva sladila zlasti za nežnejši spol, ki železo mesečno izgublja z menstruacijo. Vsebuje pa tudi precej kalcija. Žlica sladkega sirupa v kozarcu mleka pred spanjem zagotavlja odličen spanec in mega dozo kalcija za kosti in zobovje. Nadomestimo jo lahko tudi z medom.
  • Oreščki: vse vrste lešnikov in orehov vsebujejo vitamine skupine B, pinjole pa so bogate še z železom. Brazilski lešniki so bogati s selenom (antioksidant, proti stresu), mandlji, indijski oreščki in lešniki vsebujejo obilo vitamina E, arašidi in ameriški orehi so bogati še s cinkom.
  • Suhe slive, fige, marelice, robidnice in rozine predstavljajo idealen nadomestek sladkarijam in posladkom. Bogate so z železom in vlakninami (kri, prebava, srce in ožilje, energija).
Vir jedilnika: druzina.enaa.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar