petek, 1. junij 2012

Mednarodni dan mleka

"Pijte mleko za zdravje!" nam že od nekdaj govorijo stari starši, zdravniki in novinarji v člankih. Novorojenčki z veseljem hlastajo po materinem mleku, ki vsebuje mnoge elemente za njegov zdrav razvoj. Malčki se kasneje poslužujejo tej beli tekočini drugih pripadnikov živalskega sistema - krav, ovc ali koz. Seveda ne moremo mimo mlečnih izdelkov, ki so stranski produkt te popularne bele pijače. Jogurti, sir, smetana in namazi so redni gosti naših gladilnikov. Francozi so še posebej znani po veliki količini mlečnih izdelkov, ki jim namenjajo cele dolge olice - na eni strani sami navadni jogurti, na drugi sadni in smetanovi. Privoščijo si jih po obroku tako stari kot mladi. Lahko živilo je skoraj vedno na dnevnem meniju. 


Preglednica 1. Sestava kravjega, kozjega in ovčjega mleka (Vir: Souci s sod., 1994)

Sestavine
Kravje mleko
Kozje mleko
Ovčje mleko
(g/100g)
poprečje
meje
poprečje
meje
poprečje
meje
Voda
87,50
68,80 - 88,30
86,60
85,80 - 87,40
82,70
81,50 - 84,10
Maščoba
3,78
3,60 - 3,88
3,92
3,40 - 5,10
6,26
2,50 - 13,00
Beljakovine
3,33
3,08 - 3,70
3,69
2,90 - 4,70
5,27
4,95 - 11,60
Laktoza
4,54
4,35 - 4,80
4,20
4,00 - 4,90
4,55
4,25 - 5,20
Minerali
0,74
0,67 - 0,81
0,79
0,70 - 0,85
0,68
0,80 - 0,90


Takšna je sestava mleka. Gre za majhne razlike, pa vendar njihova sestava razlikuje glede na način gojenja živali, njihovo prehrano, podnebje in okolje. Prav tako se mleko razliku tudi znotraj ene vrste, veliko je odvisno tudi od načina predelave. Prehrambeni inženirji bodo znali povedati, da se razlikujejo tudi sestavine med seboj: maščoba kravjega mleka ni identična maščobi kozjega mleka, ki ima za naše brbončice ostrejši okus. 

Prvi junij je bil določen za svetovni dan mleka(klikni).Poseben pomen temu dnevu so želeli dati tudi v Bruslju, kjer so se belgijski veterinarji leta 2010 spomnili, da bi na neenakomerno porazdelitem mleka po svetu opozorili s slavnim Manneken Pis. Slavni deček je bil na ta dan oblečen v afriška oblačila, lulal pa je mleko namesto vode. 

V zadnjem času potekajo številne raziskave o prednostih in slabostih mleka. Mlečna kislina nekaterim škoduje, drugi radi uživajo s kozarcem mleka kljub opozorilom strokovnjakom, spet tretji se raje poslužujejo riževega ali sojinega mleka. Na portalu Svet je lep si lahko preberete članek (klikni) na to temo.

Če ga uživate ali ne, ob pogledu na mlečno cesto lahko uživate vsi, s kozarcem mleka ali brez. :)




4 komentarji:

  1. Malo sem pozna, ampak vseeno priporočam branje tegale članka o mleku:
    http://www.ekomagazin.si/Strokovnjaki/Karla-Klander/Mleko-zivali-Nic-dobrega-za-cloveka.html

    Kot si napisala, se sestava mleka razlikuje med živalmi, predvsem pa se živalsko mleko razlikuje od človeškega. Zato tudi ni priporočljivo piti mleko po 3 letu starosti.

    Lp, Meta

    OdgovoriIzbriši
  2. Lepo je napisano, tisto najbolj važno. Res je, da smo ljudje edina bitja, ki pijemo drugo mleko, vendar pa se ljudje tudi drugače razlikujemo v prehrani drugih bitij živalskega sistema. Smo edini, ki meso pečemo/kuhamo. Se pa strinjam, da je mleko namenjeno mladičem.

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni je kozje mleko mnogo boljše od kravjega. Kozje mleko dokazano preprečuje raka.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mogoče ima na začetku malce neprijeten okus, ker smo od malega navajeni na kravje mleko, a je kljub vsemu dobro.

    OdgovoriIzbriši