sreda, 1. februar 2012

V Kranju več vina kot vode

Da je v gorenjski prestolnici več vina kot vode, je že v 2. polovici 17. stoletja ugotavljal nihče drug kot Janez Vajkard Valvasor. Kako to, boste rekli, saj Kranj nikoli ni slovel kot vinorodno območje, dež in sneg sta tu večkrat botrovala na nebu kot sonce, prav tako tem krajem ni bilo prizanešeno s temperaturami in so se domačini pred mrazom stiskali ob pečeh. Valvasor je vztrajal pri svojem ... in prav je imel. V tistih klasicističnih časih so morali meščani vodo namreč nositi iz Save in Kokre, ki ležita globoko pod središčem mesta, postavljenega na konglomeratni kamnini; v mestu pa ni manjkalo gostiln. Zatorej je bilo v mestu vedno več vina kot vode :). V Prešernovem času je bil tu vodnjak, ki pa danes ne služi več svojemu namenu, vina pa je bilo še vedno na pretek. Danes imamo obojega dovolj in ni "vse manj je dobrih gostiln", kot pravi Šifrer. No, res dobrih gostiln mogoče že, dobre kapljice pa vsekakor ne :). 

Danes, 1. februarja, ob 18h se v galeriji Kranjske hiše na Glavnem trgu odpira razstava Kranjske gostilne v Prešernovem času.  
Za degustacijo bo poskrbela Srednja gostinska in turistična šola Radovljiva ter za dobro kapljico Vinska klet Goriška brda. Vidite, če bi imeli svoje dovolj, bi jo prinesli na odprtje :).

Razstava bo odprtva do 20.2. vsak dan 8h - 19h, ob nedeljah in praznikih 19h-18h.

Ni komentarjev:

Objavite komentar